Към междурелигиозен диалог

Междурелигозното коопериране е ключът към световния мир

Световни писания: Предисловие към книгата

Предисловие към книгата Световни писания

image Д-р, преп. Чун Хван Куак

Президент на Международния религиозен фонд

Всички велики религии на света почитат свещените си текстове. Такива са Джамапада и Лотосовата сутра в будизма, Новият завет в християнството, Корана в исляма, Ведите и Бхагаватгита в индуизма, Тората в юдаизма, Лун-ю в конфуцианството, Ади-Грантх в сикхизма. Тези свещени текстове съдържат съкровената истина на своите религии. Те имат огромно историческо значение, защото са въздействали на умовете, сърцата и действията на милиони хора в миналото, сега продължават да оказват благотворно влияние и имаме всички основания да очакваме, че тенденцията ще се запази и в бъдеще. Истината, която се съдържа в свещените писания, образува основата на вероучението на всяка религия, с други думи – тя формира цивилизацията.

Поради тази причина преподобният Сан Мьон Мун, който е основател на Международния религиозен фонд, предложи да се създаде антологията „Свещените писания”. Основната цел на този проект е да се обърне внимание върху богатството и всеобхватността на религиозната истина, която се съдържа във великите свещени писания на планетата. Другата цел е да се подпомогне мира на Земята. Мирът е в центъра на вниманието на всички видове дейности на Международния религиозен фонд, който се е посветил на постигане на „мир по целия свят, чрез религиозен диалог и хармония”. Тази работа на Международния религиозен фонд намери висшата си изява в основаната от него „Международна религиозна федерация за мир”, която бе създадена през 1990г. на Асамблеята на световните религии. Издаването на „Световните писания” е директно свързано с мисията на тази федерация, която търси различни пътища за изграждане на мир. Въпреки това, че всички религии говорят за мир, отдавна съществува трагична връзка между религията и всевъзможните конфликти. В много от случаите религиозният мироглед или поддържа конфликта, или религията е неспособна или няма желание да бъде посредник в търсене на взаимно съгласие. Може да се каже, че силата на религията, като всяка друга сила, може да бъде както добра, така и лоша. Сега е крайно необходима мобилизация на религиозните ресурси с цел изграждане на всеобщ мир, за унищожаване на омразата, тайната вражда и злопаметността, които разделят дори религиозните хора. Свещените текстове са основа на истината, етичните норми и единството на религиозните общности, но едновременно с това, те са и източник на претенции за изключителност, и причина за разделение между тези общности. Докато света беше разделен на различни културни области и контактите между религиите и културите беше незначителен, всяко отделно свещено писание можеше да се възприеме, като абсолютна и единствена истина. Днес, обаче, науката и техниката създадоха мостове над бездните, които ни разделяха в миналото: културни, национални и религиозни. Взаимоотношенията и контактите между различните народи се превърнаха в необходимост. Поради това, нито една религия не може повече да отрича познанието на духовните истини в другите религии, което е записано в свещените им текстове и не може да откаже правото им да съществуват.

„Световните писания” се стремят да открият общото във всички религии, да покажат общата им духовна основа. Но това не означава, че отделните вероизповедания губят по този начин своята специфика и уникалност. Също така, не се стремим да защитаваме синкретизма. Напротив, призоваваме колкото е възможно по-внимателно да се отнасяме към особеностите на различните религии. Ще можем по-лесно да възприемем духовната основа на всяка религия и да се подготвим за сътрудничество, след като обърнем внимание на общите им елементи.

Докато вярващите от различните религии работят заедно, като се отнасят доброжелателно един към друг и се стремят към сътрудничество в дух на братство, остава надеждата, че враждата, която разрушава връзките между хората, ще бъде преодоляна. Религиозните хора днес носят голяма отговорност. Като вярващи трябва да се разкаем за неправилното си отношение към нуждите на света и за това, че сме позволили на религиозните си убеждения да се превърнат в основа за възникване на чувства на изключителност и ненавист към привържениците на другите религии.

Искрено желая „Световните писания”, които ни приобщават към истината и светлината на великите религиозни учения, да се превърнат във важен принос към делото за мир. Нека тази светлина засияе още по-ярко и нека на Земята има мир.

Filed under: Деноминации, Екуменизъм

One Response

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Междурелигиозния диалог

Диалога между религиите е ключа към разрешаване на световните конфликти.

Папски съвет за междурелигиозен диалог
Междурелигиозен съвет в ООН
Глобален Фестивал за Мир

Вашингтон Таймс

Washinton Times
Знаете ли, че чрез Вашингтон Таймс и други свой издания Д-р Муун обръща силите в идеологическата Студена война.

Марксизма - Ленинизма
Масовите убийства на Комунизма
Кой и как унищожи Комунизма

Истината Днес: Популярните статии 2008 – 2009

Надденоминационна Федерация за Мир

%d блогъра харесват това: