Към междурелигиозен диалог

Междурелигозното коопериране е ключът към световния мир

Наука и религия; материализъм и вяра

Наука и религия; материализъм и вяра, ритуали и правила,

Наука и религия материализъм и вяра

Каква е целта на историята и търсенето на истината? Какъв е края на света?
Ннаука и религия; материализъм и вяра, ритуали и правила,

В Бог вярва по-голямата част от човечеството. Вярата се основава най-вече на лични преживявания с Бог и духовното. Да се твърди че това е измислица е нелепо.  Изследвания на един от най-големите съвременни психолози, Абрахам Маслоу, открива, че дори невярващите са имали духовни преживявания, но поради погрешните си концепции просто не искат да ги приемат.

Някой ме попита не е ли възможно да се окаже, че вярвам в погрешен бог. Не е! Бог е само един – създателят и първопричината на живота. Ние сме тези които го наричат с  различни имена или се хващаме за различни негови аспекти, които сме разбрали или преживяли.

Има само 5 овновни религии. Три от тях: Християни, Евреи и Мюсюлмани вярват в един и същ Бог – Богът на отец им Аврам. Преведено от Арабски, „Аллах“ означава „Един Бог“ – и става въпрос за същия Бог на Евреите и Християните – Създателят на всичко, в който вярват всички основни религии. Хиндуистите вярват в милиони богове, но само Един Бог Създател. Това е същия Бог. Будистите просто нямат концепция за Бог, макар че Буда често го е преживявал и е бил воден от него.

Всички религии са иницирани от Бог, но спред историческите, културни обстоятеслтва са развили различни ритуали и традиции. Въпреки това основните морални ценности във всички тях са едни и същи.

Да вземем например златното правило, вярата в Бог и живота след смъртта. Още повече разбирнето за стойността на семейството, верността, любовта, състраданието и всичките други добродетели… това са основните и централни ценности във всяка една религия.

Целият прогрес (законите, моралността, демокрацията) са резултат на усилията на Бог и вярващите. Войните и насилието са резултат от материализтичното следване на егоистични интереси. Често и религиите са били въвлечени или използвани в тези мантерялни конфликти, но това е срещу есенцията им.

Науката и религията
И науката и религията ни водят към излизане от невежеството. И двете се стремят към откриването на истината; Науката относно външния свят и природните закони; Религията относно целта на живота и духовните-морални закони. Това са две страни на монетата. Но както религията трябва да се оттърси от някои фанатични идеи, така и науката трябва да се оттърси от фанатичния атеизъм.

Какво представлява Бог

Разбира се, че няма глупак който да седи на небето. Никоя религия никога не е вярвала такива глупости. Както виждаме Бог е навсякъде, дори във невярващите – откриваме Го зад силите и законите които задвижват тази вселена и живота.

Такива са новите научни открития и заключенията които науката прави. Целта тук не е да ги описваме подробно. По-скоро целта е хората да чуят и знаят, че това са заключенията на науката и да се заинтересуват да прочетът повече за „Интелигентния дизайн

Интелигентния дизайн е нова научна концепция. Поради това някои я бъркат са „Креационизма“. Тази нова научна теория, може да се каже, че коригира проблемите и на „Еволюционната“ и на „Креационистката“ теории. Така донякъде, тя се явява обединителен фактор между двете и дори между религията и науката. Тя показва, че предишните едностранчиви разбирания преднамерено и целенасочено са избягвали част от истината и са отивали в крайности. Отново се убеждаваме, че в конфликтите, често Истината е по средата. Спорещите партии просто хващат част от нея и фанатично отричат останалата част от истината.

Господ, Христос, Буда, Кришна, Аллах

Често се сблъсквам с невежество относно тези термини, та нека ги обясня. „Господ“, е превода от английски на думата „Лорд“-господар или господин. Това не означава Бог.

Христос е човек, а не Бог! Той е Единен в сърцето си с Бог. Буквалния превод на Гръцката дума „Христос“ е „Помазан за цар“, на Арамейски „Месия“. Очакването не е за бог, а за човек който ще управлява справедливо и разреши проблемите. Затова Библията казва, „Защото само един е Бог, един е и Ходатая между Бога и човеците – човекът Христос Иисус.“ (1 Тим.2:5) „Понеже, както смъртта дойде чрез човек (Адам), тъй и възкресенеито от мъртвите дойде чрез човек.“ (1 Кор.15:21)

Буда е човек реформирал Хиндуизма, често преживявал Бог, но никога не осъзнал това поради контекста на мястото и епохата. Кришна е по-съвременен реформатор. А Аллах, не е друг бог, както много приемат в невежеството си. „Аллах“ означава „Един Бог“ – и е същия Бог на Евреите и Християните – Създателят на всичко, в който вярват всички основни религии.

Ритуалите и правилата
Бог е Родител. Него не го интересуват дни, какво ядеш или други ритуали. Ритуалите са резултат на културния период и традициите в които е възникнала всяка една религия. Просто без хладилник по онова време свинското е било опасно в арабските територии. А в Индия всяко месо е било опасно за здравето.

Материализма и вярата
Някои казват, „аз мога да си вярвам в каквото поискам“. Но нека уточним:

Вярвания в слънцето, пари и други матерялни неща е идолопоклонничество, не вяра в Бог. Това е материализъм, противното на вярата която поставя духовното над матерялното. Това всъщност е вярата на атеизма – поставяща материялните неща да са приоритет в живота. Такива хора са си атеисти и са водени от матерялните си желания и страсти. Те се кланят и служат на матерялните неща.

Откриваме Бог да работи в историята
Бог не е допуснал, нито създал грехопадението и злото. Ние хората сме се отклонили от Него и създали тези неща в егоизма си. Бог е бил отхвърлен и Неговото сърце разбито. Колкото и да е желаел, Той не може да се намеси в нашата отговорност и промени пътя ни, докато ние не се осъзнаем и направим това.

През хилядолетията Той е работил усилено да ни извади от това низко, невежо и животинско състояние – издигайки постепенно морала и съвестта на човечеството.

Целият прогрес (законите, моралността, демокрацията) са резултат на усилията на Бог и вярващите. Като се започне от законите, „Не убивай, не кради, не прелюбодействай…“ та се стигне до „Безкръвната революция в Англия“ водена от християни, която даде началото на съвременната демокрация, по-късно пренесена в Щатите от търсещите религиозна свобода нови християнски движения.

Войните и насилието, от друга страна, са резултат от материализтичното гонене на интереси. Често и религиите са били въвлечени или използвани в тези мантерялни конфликти, но това е срещу есенцията им.

Бог позволява научния и техничеси прогрес в последните столетия за да допринесе да изградим идеални условия за живот, но моралната криза и егоизма не позволяват този прогрес да достигне пълния си капацитет. Това е част от плана за подготовката на света за приемане на Второто пришествие.

Края на света
Предсказано е че ще дойде края на този свят понеже Божията цел е да спре тази история на злото. Едва тогава ще започне истинската история – историята с център Бог. До днес светът е тънел в криза, войни, насилие, омраза и разврат понеже Бог е бил изхвърлен от нас от живота ни и злото и егоизма са доминирали.

Края на света не е разрушение, а упадъка на фалшивите егоистични ценности които управляват света днес и издигането на нова култура на любов, мир, хармония разбирателство и взаимен просперитет. Тази култура ще се установи с появата на Месиянска фигура в наши дне – човек който ще намери разрешението на всички тези проблеми и промени курса на историята по този нов път.

Установяването на този нов свят не става с чудеса, а започва с появата на истински семейства, от там родове, нации и свят на доброто и любовта.

ПЛАНЪТ ЗА СПАСЕНИЕ: МИСИЯ НА МЕСИЯТА

ПРИНЦИПЪТ: ВЪВЕДЕНИЕ
1 ГЛАВА: ПРИНЦИПИ НА ТВОРЕНИЕТО
2 ГЛАВА: ГРЕХОПАДЕНИЕТО
3 ГЛАВА: МИСИЯ НА МЕСИЯТА
4 ГЛАВА: ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ

Наука и религия; материализъм и вяра, ритуали и правила,

Filed under: Наука и религия, Ролята на религията

One Response

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Междурелигиозния диалог

Диалога между религиите е ключа към разрешаване на световните конфликти.

Папски съвет за междурелигиозен диалог
Междурелигиозен съвет в ООН
Глобален Фестивал за Мир

Вашингтон Таймс

Washinton Times
Знаете ли, че чрез Вашингтон Таймс и други свой издания Д-р Муун обръща силите в идеологическата Студена война.

Марксизма - Ленинизма
Масовите убийства на Комунизма
Кой и как унищожи Комунизма

Истината Днес: Популярните статии 2008 – 2009

Надденоминационна Федерация за Мир

%d блогъра харесват това: